Kenapa Mesti Ber – Shaklee

Shaklee.jpegSarah tahu ramai yang kecam Sarah sebab jual supplement. Ada yang cakap kita tak perlu supplement la apa la. Tapi Sarah tak marah sebab semua orang ada pendapat masing – masing. Bak kata omputih “There’s no right or wrong, it’s just different”.

Tapi Sarah teruskan perjuangan Sarah untuk bagitahu kebaikkan supplement. Sebab susah untuk kita cukupkan segala nutrient yang kita perlu dalam pemakanan harian. Tengoklah ayam sekarang banyak yang disuntik hormon. Sayuran dan tumbuhan pun disembur tak nak bagi serangga makan. Bila disuntik hormon akan bagi kesan buruk pada badan. Pokok yang disembur akan kurang nutrient. Padahal yang organik la yang terbaik. Tapi mananya organik tu ?

Lepastu tengoklah. Berapa banyak kita makan sayur, berapa banyak kita makan ayam, pizza, nasi ?

Atau dalam erti kata lain, kalau ikut piramid makanan tu seimbang tak pemakanan dan pengambilan nutrient seharian kita ?

Nutrient yang cukup penting nak kuruskan badan. Bila badan kita cukup nutrisi, baru la badam mudah kurus.

Nutrient ni sebenarnya boleh je nak dapatkan dengan cukup melalui pemakanan harian janji makanan tu 100% organik dan jangan makan makanan yang diproses.

Masalahnya boleh kah kita elak dua benda ni dalam kehidupa alaf 21 hari ni ?

shaklee-logo

Saya, Sarah Serajuddin

Shaklee Indepedent Distributor yang sah

Jika berminat untuk mendapatkan produk Shaklee atau ada sebarang pertanyaan boleh hubungi:

Whatsapp: +6019-9075707

DM Instagram: shaklee_beautysarah

 

Advertisements

Burning Fat or Burning Calories

Pernah tak rasa awak dah jogging tiap hari, bersenam tiap hari lemak masih peluk erat badan awak ?

Haa, sama la awak dengan yang lain. Bila awak nak diet, dua benda awak kena tahu

  • Bakar lemak
  • Bakar kalori

Lain ke bakar lemak dan bakar kalori ni?

Haa, lain la awak. Ejaan pun dah lain. Eh, sorry bukan marah, cuma bagitahu je. sebab dulu Sarah pun tak tahu.

Apa bezanya?

Bakar Lemak Atau Bakar Kalori -

Ok, bezanya bakar kalori ni proses yang berlaku sepanjang masa dalam badan kita. Awak duduk hadap laptop baca blog Sarah ni pun sebenarnya badan awak tengah bakar kalori. Kalori ni ialah 1 unit energy yang bagi tenaga pada badan untuk teruskan hidup. Macam gas kereta. nak hidupkan kereta perlu kan gas kan ?

Tapi bila awak dalam program nak kuruskan badan, awak kena bakar kalori untuk bakar lemak.

Maksudnya sebelum awak nak bakar lemak. awak kena bakar kalori dulu.

Lemak yang ada dalam badan mengandungi triglycerides. Triglycerides ni dibentuk daripada lemak dan karbohidrat yang kita ambil dalam pemakanan seharian kita. Bila kita makan, kalori yang tak terbakar tu akan bertukar menjadi triglycerides dan akan disimpan dalam lemak untuk digunakan pada masa akan datang.

Bila kita bersenam memang akan bakar tapi tak semestinya kita bakar lemak. Tengok Sarah bold perkataan pada masa akan datang ? 

Bila kita bersenam badan akan gunakan kalori yang ada dalam karbohidrat dulu. Bila dah habis. Bila dah habis barulah akan triglyceride akan dikeluarkan daripada peti lemak dan masa ni baru awak akan bakar lemak.

Maksudnya tak perlu kalori la ?

Kalori masih diperlukan dalam badan bagi memastikan metabolisma badan berfungsi di tahap optimum. Dan bila awak berterusan bakar kalori dari karbohidrat, awak akan kehilangan “water weight” dan metabolisma tak boleh nak berfungsi secara optimum sedangkan metabolisma yang berfungsi di tahap optimum  perlu untuk bakar lemak secara tidak langsung.

Jadi apa yang perlu awak buat ?

Amalkan pemakanan yang rendah kalori dan kira kalori yang masuk dalam badan dan yang keluar dalam badan.

Cerita Si Botol Kecil

Hai, belum terlambat kot Sarah nak ucapakan Selamat Hari Raya Aidiladha kepada seluruh umat Islam. Semoga mereka yang menunaikan haji tahun ni dapat haji mabrur. Amin.

Balik cerita raya haji. Wow, banyak giler daging qurban dapat kan ? Siap ada yang buat bbq, ada buat sup, ada buat daging black pepper. Pendek kata meriah ar meja makan. Hahaha. Kalau ada yang ada masalah sembelit tu memnag risau la. Dan ni bawa kepada cerita Sarah bulan puasa lepas.

Alhamdulillah, Sarah tak ada masalah sembelit. Tak ada masalah nak.membuang tiap hari. Cuma biasalah, fime puasa, jadual makan kita berubah. Kita pun tak makan banyak, air mineral pun minum tak banyak. Daripada membuang tiap hati jadi membuang 2 hari sekali. Tapi Sarah tak kisah sebab tu bulan puasa.

Tapi masa bulan puasa baru ni, iolls berubah dah. Hahaha. Sebab sebelum bulan puasa, Sarah saja beli Alfalfa Complex Shaklee. Waktu ni, Sarah saja ja nak try. Tapi lain pulak jadinya. Jadi addicted.

Setiap hari Sarah makan 5 biji. Kalau ikutkan 10 biji. 5 biji pagi, 5 biji malam. Tapi sejenis Sarah ni, rasa sayangkan supplement. Hahah. Lepas tu baru perasan, setiap hari lepas berbuka tunggu lebih kurang 1 jam, mesti pergi toilet. Sebab daun Alfalfa ni mampu melancarkan pergerakkan usus.

Tu la sebab iolls suka Alfalfa Complex Shaklee.

Sarah tahu dalam dunia ni ada yang ada masalah sembelit yang teruk. That’s why Sarah share pasal produk Shaklee ni.

Sarah share apa yang Sarah makan dan berjaya dapat hasil. Kalau orang macam Sarah yang tak ada masalah semeblit pun happu dapat membuang dengan jayanya. Apatah lagi yang memang sedia ada masalah sembelit tu.

Seriously, korang takkan menyesal beli Alfalfa Complex Shaklee.

Sarah dah rasa keberkesanan produk Shaklee. Dan sekarang Sarah nak bantu anda pula.

Untuk pembelian secara terus, boleh klik gambar di bawah.

Untuk pertanyaan lanjut, boleh hubungi Sarah juga di bawah.

BE A HEALTHIER YOU WITH SHAKLEE !

shaklee-logo

Saya, Sarah Serajuddin

Shaklee Indepedent Distributor yang sah

Jika berminat untuk mendapatkan produk Shaklee atau ada sebarang pertanyaan boleh hubungi:

Whatsapp: +6019-9075707

DM Instagram: shaklee_beautysarah

 

Cerita Sebiji Pil Pelangsing

AKU NAK PIL PELANGSING

Tiap hari tu kerja awak tengok cermin dan cakap:

Aku nak kurus, aku nak kurus, aku nak kurus.

Aku dah diet tapi kenapa tak kurus ?

Aku dah exercise tapi kenapa tak ada hasil ?

Sampai satu saat….

Better aku makan pil kurus la. Tengok orang duk makan tu sekejap je kurus.

Haa, sebelum nak beli tu, baca pesanan penaja.

Set Detox Shaklee

Memang tak nafikan, ada ja diet supplemet yang bagus dan berkesan. Tapi ada juga yang tak. Food and Drugs Administration (FDA) US pun ada mengharamkan beberapa bahan yang ada dalam pil kurus sebab boleh bagi kesan sampingan. Antara bahan yang dilarang:

Ephedra : Berisiko serangan jantung dan strok

Hydroxycut: Boleh rosakkan buah pingganng dan hati

Frenproporex: Bila masuk dalam badan akan bertukar menjadi amphetamine yang boleh membawa kepada heart arrhythmias (Jantung tidak normal) dan mati mengejut.

Bitter Orange/synephrine: Lebih kurang macam ephedra dan boleh cepatkan degupan jantung.

Antara kesan lain macam:

Tekanan darah tinggi
Denyutan jantung tinggi
Rosak hati
Diarrhea
Masalah buang pinggang
Tak boleh tidur

Semua masalah ni bukan main – main tau. Sekali ada darah tinggi, makan ubat seumur hidup tu.

Dan lagi teruk bila ubat kurus dapat dekat orang yang kemaruk sangat nak kurus. Selalu bergantung pada ubat kurus, lama – lama jadi ketagih.

Sebenarnya, kalau awak nak kurus, boleh je nak try pil kurus, tapi tak disarankan dan biarlah dibawah pengawasan doktor. Consult dulu dengan doktor.

Things You Should Know

Memang target semua orang nak kurus, tapi sebelum tu awak kena tukar dulu cara pemikiran dalam beberapa aspek:

1) ikut rasa, awak mati
Semua orang nak kurus, tapi jangan terlalu obses. Exercise memanjang kalah atlet olimpik. Exercise melebih pun akan bagi negative impact dekat badan juga sebenarnya. Pastu ada juga yang memuntahkan makanan.

2) Biar lambat asal selamat
Nak kurus, there’s NO SHORT CUT. Nak kurus ni memang memakan masa. Takda orang hilang 10 kg sehari. Jangan punish diri sendiri sebab lambat kurus. Sebaliknya, set la goal yang realistik. Contohnya, minggu ni aku nak kurus 2 kg seminggu.

3) Set balik goal anda
Memang goal nak kurus, tapi fokus la jugak kepada smallest things yang boleh bantu kita capai big goals. Contohnya, hari ni, aku nak exercise 20 minit. Or hari ni nak makan sebiji buah tembikai.

4) Jangan salahkan makanan
Bila diet, kita seolah – olah larang diri kita dari makan sesetengag makanan. Jangan makan itu, jangan makan ini. Bagi orang yang dah lama diet, maybe dorang dapat control. Tapi Sarah tak. Especially the late night cravings. Boleh nak makan sesekali, dah terliur nak buat macam mana. Tapi belajar self control.

5) Be positive.
Be positive, one of the hardest things to do masa proses kuruskan badan. Bila tak nampak hasil, mula give up. That’s why kita kena start small. Macam Sarah cakap tadi, set goal nak kuruskan badan 1 or 2 kg seminggu. Goal tu mudah kan nak achieve. Bila dah achieve mesti awak akan rasa semangat nak teruskan. Dan cari kawan yang positive. Kawan yang support kita nak kurus. Lagi best kalau kawan tu nak kuruskan badan macam awak.

6) SELF LOVE.
Ni paling peting dalam proses nak kuruskan badan. Nak kuruskan badan boleh, tapi jangan pergi dekat cermin tengok diri sendiri and cakap dekat diri sendiri, aku gemuk, aku gemuk aku kena kurus, kalau tak tak ada yang nak dekat aku. Awak nak kurus sebab orang ke sebab diri sendiri? Sebab nak sihat? Baca balik point 6. BE POSITIVE, kalau awak banyak negative thoughts, try cakap “BERHENTI” kuat – kuat. Dan try distract your mind dengan buat hal lain. And yeah, bagi orang yang banyak sangat negative thoughts tu kalau boleh, elakkan tengok diri sendiri lama – lama dekat cermin. Bila tengok cermin lama tu la kita makin nampak kekurangan pada tubuh.

And elakkan diri dari menyiksa diri. Macam muntahkan makanan, makan pil kurus, berlapar, exercise melebih. Seriously, memang awal tu akan nampak kesan baik. Tapi it’s not good for your health in the long run. Totally not worth it.

Sarah pun baru lagi nak kuruskan badan. Kalau ada beberapa lagi mindest yang awak rada kita kena ubah sebelum nak mula kan proses kuruskan badan, do share.

 

shaklee-logo

Saya, Sarah Serajuddin

Shaklee Indepedent Distributor yang sah

Jika berminat untuk mendapatkan produk Shaklee atau ada sebarang pertanyaan boleh hubungi:

Whatsapp: +6019-9075707

DM Instagram: shaklee_beautysarah

 

The Beast in Beauty Products

ALFALFA COMPLEX SHAKLEE SARAH

Seorang Sarah ni sebenarnya suka produk kecantikkan. Sarah lebih suka pakai produk kecantikkan macam pencuci muka, penyegar, pelembap. Kalau bab make up, Sarah suka tapi tak rajin nak make hari – hari and memang tak reti pun. Haha.

Tapi problem seorang Sarah ni, Sarah suka try. Lepas satu, satu jenama Sarah beli. Pakai pula kadang pakai kadang tak. Dan disebabkan dulu Sarah kulit berjerawat and sarah ingat punca jerawat tu cuma kulit berminyak, Sarah beli produk semuanya yang oil – free tanpa tahu kulit Sarah ni macam mana. Lastly, kulit sekarang dah tak banyak jerawat, tapi kulit kering pulaaakkk.

Dah la Sarah rajin beli je pelembap, penyegar semua tu, pakainya tak, selalu lupa. Lepas itu Sarah suka cabut blackheads and whiteheads. Tak kisah la pakai tangan ke, pakai alat khas ke or pakai cream. Semua Sarah guna asal nak cabut blackheads. Masalahnya, setiap kali cabut setiap kali tulah kulit mengelupas teruk.

Dah la Sarah ni student Mass Communication (Hons) Broadcasting. Macam mana aku nak kerja dengan Neelofa nanti ? Gigit jari tiap hari sebab insecure la macam ni. Macam mananak selfie dengan Haqiem Rusli dengan muka dia yang flawless tu? Bukan nak selfie, nak duduk sebelah pun dah insecure. Hahaha.

Terfikir la juga, “Apa masalah kulit aku ni jadi macam ni?”. Lama tu rasa macam dah dapat jawapan. Dah la kulit kering, malas nak pakai pelembap, lepas tu suka pakai cream buang blackhead and whiteheads yang dah tentunya ada bahan kimia tu.

Kalau ikutkan, banyak produk yang ada dipasaran banyak yang ada bahan kimia. Cuma mungkin jumlahnya sedikit saja and tak bagi effect buruk sangat berbanding dengan sesetengah bahan kimia lain. Awak boleh check senarai produk kecantikkan yang dilarang oleh Kerajaan Malaysia dekat bawah.

http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2017/05/27/7-produk-kosmetik-dikesan-beracun/

Sebab produk kecantikkan  ni sebenarnya ada bahan kimia yang boleh memudaratkan kulit. That’s the ugly Truth about beauty product yang semua orang sedar tapi buat tak sedar. Bila bahan kimia ni, awak kena faham kesannya. Merkuri yang ada dalam produk kecantikkan tu boleh menyerap dalam badan dan sebabkan rosak buah pinggang dan sistem saraf. Plumbum pun sama. Kalau terlalu banyak dalam badan, boleh sebabkan keguguran dan sawan. Pernah terfikir tak kenapa orang mengandung tak boleh warnakan rambut ? Sebab bahan kimia yang ada dalam itu boleh beri kesan buruk pada bayi.

Semua bahan kimia adalah racun atau toksin untuk badan. Orang produk kecantikkan  untuk cantik tapi awak dapat sebaliknya.

BAHAYA TOKSIN KEPADA MANUSIA

  • Boleh menjejaskan kesihatan reproduktif wanita
  • Menyebabkan tumor
  • Masalah Keputihan (bagi wanita)
  • Masalah badan berbau
  • Kurang tenaga

Sebab tu awak dinasihatkan untuk detox. detox ni kena sepanjang masa, buka time kulit masalah baru nak

 detox. Sebab bahan kimia dalam dunia sekarang ni bukan pada produk kecantikkan saja.

Alfalfa Complex Shaklee

ALFALFA COMPLEX SHAKEE UNTUK DETOX

Alfalfa Complex Shaklee ni diperbuat daripada daun pokok Alfalfa yang turut dikenali sebagai “RAJA SEGALA TUMBUHAN” sebab ada lebih 300 jenis vitamin dan mineral dalam daun alfalfa. Mana mungkin ada 300 jenis nutrients  dalam daun pokok? Haa, tengok gambar dekat bawah sana.

Alfalfa Complex Shaklee 1001 Khasiat

Itu lah kedalaman akar pokok Alfalfa. Akarnya yang panjang ke dasar tanah tu membolehkan akarnya menyerap pelbagai jenis nutrients.

KENAPA ALFALFA COMPLEX SHAKLEE TERBAIK 

  1. Pokok Alfalfa Shaklee  ini ditanam di kawasan yang subur iaitu di Antellope Valley, Carlifornia dan hanya dituai setelah pokok tersebut telah mencapai umur matang dimana semua nutrients yang sepatutnya ada dalam daun itu ada iaitu 2 tahun.  Produk Alfalfa company lain cukup tak dua tahun ?
  2. Lepas dituai, Alfalfa akan diletakkan bawah terik matahari Carlifornia yang panas.
  3. Daun Alfalfa mempunyai klorofil yang tinggi, iaitu 4 kali ganda dari kandungan makan seharian kita sekaligus membantu proses detox.
  4. Alfalfa juga tinggi fiber. Dengan memakan makanan yang tinggi fiber, dapat melancarkan pergerakkan usus.
  5. Alfalfa bersifat alkali dan boleh meneutralkan asid dalam badan.
  6. Alfalfa digunakan untuk detox darah, hati dan usuu (seluruh badan).

 

DAN YANG PALING BEST TENTANG ALFALFA COMPLEX SHAKLEE IALAH…….

Alfalfa Shaklee didatangkan dengan dua size. Kalau anda baru nak cuba, boleh beli yang size kecil dulu. Next time baru beli yang besar.

Size S: 330 tablets

 

alfalfa-complex-s

 

Size L: 700 tablets

alfaf

The L size: 700 Tablets

Untuk pembelian secara terus, awak klik saja gambar size yang awak nak.

Untuk maklumat lanjut boleh contact Sarah (contact number di bawah) dan Sarah akan bagi consultation percuma kepada customer Sarah.

 

shaklee-logo

Saya, Sarah Serajuddin

Shaklee Indepedent Distributor yang sah

Jika berminat untuk mendapatkan produk Shaklee atau ada sebarang pertanyaan boleh hubungi:

Whatsapp: +6019-9075707

DM Instagram: shaklee_beautysarah

 

 

House Chores for Women

Now, the title might make you think that I’m being stereotype. Well, how can I be stereotype when I’m too a woman ! I’m lucky to have a family that lead a modern + traditional lifestyle. But then again, sometimes the ‘traditional’ part is the part that I really don’t like about.

For example, when the house is messy, we the girls are always blamed while my brother can get away effortlessly.

Next, my brother can’t even serve his own food. Not that he don’t know how to, but he prefer someone to do it for him. And not to mention washing the plates too.

I mean, I get it. As a wife, you should “layan” your husband, as child you should treat your parents well. In fact, as a human, you should treat each other well. But, I think we should at least try to be independent. Independent is not just about raisng your own money. It’s also about your daily life. I’m saying this not because I hate my brother (I LOVE YOU BROTHER). And there a few aspects that he also help. But, I’m saying this because I think this reflect our culture. I even read about this at IIUM Confession. Turns out there are families that are worse than mine (in this matter).

That’s why I really adore women especially the working mum. Can’t imagine how you handle stress at work and when they come home, you need to cater to the needs of your family.

Seriously, house chores is no joke. Sweeping the house, clean the toilet, cook mopping the floor. That’s why some researchers suggest that we, women are more prone to toxic than men.

Seriously, go ad take a look at the label of your dish washer, your detergent. Most of the ingredients are chemical that you never heard of. Much less know its functions and the negative impacts.

You can say, “alah, masalah toxic je pun, aku bertahun basuh baju, hidup je lagi, takde hal bro”.

Did you know, toxic can lead to diseases like, high blood pressure, flu and even cancer. Yes, CANCER.

But most of the time it is not regard as the contributing factor. Why? Because when someone have cancer, they tend to think, “oh maybe it’s because my parents or family also have that too”.

 

Ok. But what about what if you do not have a cancer history in your family ? Don’t you think that this is one of the reasons why you have cancer ?

And of course, there’s still ways to flush that toxic out of your body. DETOX. That is the only way.

 

There are few benefits of detox.

  1. Eliminates toxin from food, beverages, and pruducts.
  2. Weight loss (toxic is one of the reasons why it’s so hard to lose weight.
  3. Increase energy (you tends to feel tired easily if your body contain high toxic)
  4. Stronger immune system. When you detox the body you free up your organs to function the way they should. This helps to give your immune system a boost since you’ll be able to absorb nutrients better, including Vitamin C.

And for detox, I suggest you to take Alfalfa Complex Shaklee. Alfalfa is called “THE KING OF FOOD” because there more that 300 minerals and vitamins in alfalfa leaves.

Vitamin A: Helps form and maintain healthy skin, teeth, skeletal and soft tissue, mucus membranes, and skin. It is also known as retinol because it produces the pigments in the retina of the eye.

Vitamin D: regulating the absorption of calcium and phosphorus, and facilitating normal immune system function.

Vitamin K: Absolutely essential to building strong bones, preventing heart disease, and crucial part of other bodily processes.

Biotin: Help keep your skin, hair, eyes, liver, and nervous system healthy. Biotin is also a crucial nutrient during pregnancy, as it’s important for embryonic growth.

Vitamin B: The eight B vitamins — B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 — play an important role in keeping our bodies running like well-oiled machines.

And the list goes on.

Alfalfa has been used and appreciated all over the world for centuries. A comprehensive list of its benefits would be very long, but common benefits attributed to alfalfa include:

  • Detoxes the urinary tract
  • Purifies the blood and liver
  • Has a strong alkaline effect on the body
  • Promotes bowel movement regularity and healthy hydration
  • Eases general digestive problems
  • Contains high levels of enzymes for food digestion and assimilation
  • Lowers bad cholesterol, and reduces incidence of atherosclerotic plaque
  • Supports healthy blood sugar levels, especially when taken with manganese
  • Supports the pituitary gland

It’s so good I don’t know how to explain. haha. I don’t have constipation (INFO: CONSTIPATION IS A SIGN THAT YOUR BODY CONTAIN LOTS OF TOXIC) but during fasting month, I don’t go to toilet regularly compare to non –  fasting months.

And the best thing about Alfalfa Complex Shaklee is it comes with two size:

 

The S size: 330 tablets

alfaf

The L size: 700 Tablets

Just Click the the pictures above to buy it or contact me for details

 

shaklee-logo

Saya, Sarah Serajuddin

Shaklee Indepedent Distributor yang sah

Jika berminat untuk mendapatkan produk Shaklee atau ada sebarang pertanyaan boleh hubungi:

Whatsapp: +6019-9075707

DM Instagram: shaklee_beautysarah